Labogids klinische biologie

Thyroïd-stimulerende immunoglobulines (TSI)


Code LIS
TSI
Eenheid
IU/L
Belangrijke informatie
​Deze test vervangt de minder specifieke "TSH receptor antilichamen".
Klinische achtergrond
​De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte van de schildklier die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van thyroïd stimulerende immunoglobulinen (TSI). Deze autoantistoffen stimuleren net zoals het thyroïdstimulerend hormoon (TSH) de productie van schildklierhormonen waardoor hyperthyroïdie ontstaat. Naast TSI kunnen ook antistoffen met een blokkerende werking aanwezig zijn tegen TSH receptoren, deze antistoffen veroorzaken hypothyroïdie.
Principe van de test
Het principe van de bepaling van TSI op Immulite steunt op een geautomatiseerde, tweestaps chemiluminescentie immunoassay. Deze detectiemethode is gebaseerd op:Stap 1:  de binding tussen TSI en de vaste fase (recombinant humaan TSH-receptor, dit wordt het 'capture' antilichaam genoemd).Na incubatie volgt een centrifguale wasstap.Stap 2: Incubatie met signaal receptor (in dit geval alkalisch fosfatase).Na incubatie volgt een tweede centrifugale wasstap.Uiteindelijk wordt het chemiluminescent substraat toegevoegd en wordt er een signaal gegenereerd. Uit dit signaal kan de concentratie bepaald worden.
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
​/
Stabiliteit monster
Het staal heeft een stabiliteit van 7 dagen bij 2-8°C en maximum een jaar bij -20°C. het staal mag slechts één maal ingevroren worden
Interferentie
TSI_2018_03_15
Referentiewaarden
​<0.10 IU/L. Cut-off ziekte van Graves: 0.55 IU/L
Doorbelwaarden
 
Bron referentiewaarden
​Bijsluiter Firma (Siemens)
Uitvoerfrequentie
Dagelijks éénmaal op werkdagen
Urgentie
NVT
TAT (turn around time)
Werkdagen: 24u.Weekend: Bepaling op eerstvolgende werkdag.
Toestel
Immulite 2000 XPi
Analytisch meetbereik
0.10-40 IU/L
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
Labo Sint Lucas Brugge
DoorstuurInfo
Terugbetaling
542732